





ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ


Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, καλύπτοντας έκταση 73 τ. χλμ. Φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και προσφέρεται για αλιευτική και οικοτουριστική αξιοποίηση.



Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα εντοπίζονται και πολλά ευρύαλα είδη.


1/6


2/6


3/6


4/6


5/6


6/6

Τα νερά της λίμνης ήταν ήσυχα, και οι ήχοι των βατράχων, οι οποίοι θαρρείς και είχαν στήσει γλέντι, ήταν το μοναδικό στοιχείο που έδειχνε ότι υπήρχε ζωή στην περιοχή. Από το πουθενά, ένας αργυροπελεκάνος βούτηξε στα νερά, προσπαθωντας να πιάσει κάποιο από τα 17 είδη ψαριών που έχουν καταγραφεί εκεί. Δεν τα κατάφερε, όμως, και φτερούγισε και πάλι προς τη φωλιά του. Οι κορυφές των Πιερίων και των Καμβουνίων ήταν ακόμα καλυμμένες με χιόνι, και ο αέρας που κατέβαινε από εκεί ήταν ακόμα παγωμένος, αν και η άνοιξη είχε μπει για τα καλά.
Παρατηρώντας τα 57 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία καλύπτει η λίμνη, θυμήθηκε τους προγόνους του, πρόσφυγες από τη Σεβάστεια του Πόντου, να του διηγούνται ιστορίες, οι οποίες πάντα σταματούσαν κάπου στο 1973. Ήταν τότε που η ΔΕΗ ολοκλήρωσε το φράγμα του Αλιάκμονα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του υδροηλεκτρικού σταθμού Πολυφύτου, και τα νερά του ποταμού άρχισαν να κατακλύζουν το σημεία όπου όλες οι ιστορίες λάμβαναν χώρα. Κάπου εκεί, 91 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, που είναι το μέγιστο βάθος της λίμνης, θα βρισκόταν το εξοχικό κέντρο στο οποίο γνωρίστηκε η μητέρα με τον πατέρα του, κάπου εκεί θα ήταν και το πρώτο τους σπίτι, πριν μετακομίσουν από το χωριό τους, τη Νεράιδα, στο Πλατύ Ημαθίας.
Με δέος κοιτούσε το τοπίο που απλωνόταν μπροστά στα μάτια του. Ποιος θα το έλεγε ότι ένα σημείο, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδος, που βρίσκεται 273 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα γινόταν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη χώρα για τους ψαράδες. Εκεί όπου έπαιζαν και έτρεχαν παιδιά μέχρι πριν μερικές δεκάδες χρόνια, τώρα κολυμπούν 17 διαφορετικά είδη ψαριών, με σημαντικότερη την παρουσία των γουλιανών, που πολλές φορές φτάνουν σε τεράστια μεγέθη. Τα νερά της λίμνης γρήγορα ανανεώνονται από τον Αλιάκμονα, κι έτσι οι ρύποι απομακρύνονται, με αποτέλεσμα η λίμνη να είναι ιδανική όχι μόνο για τα ψάρια που διαβιούν εντός της, αλλά και για τους θηρευτές τους.


Πάνω από το κεφάλι του πέρασε και πάλι ο αργυροπελεκάνος που λίγο πριν είχε προσπαθήσει μάταια να βρει τροφή. Δεν ήταν ο μόνος στη περιοχή. Περισσότεροι από 100 αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν γύρω από τη λίμνη, αποτελώντας μικρό μέρος της ορνιθοπανίδας που φιλοξενείται εκεί. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει 128 διαφορετικά είδη πουλιών, όπως ερωδιούς, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και νυχτοκόρακες, ενώ οι κορμοράνοι δημιουργούν δύο μεγάλες αποικίες. Από αρπακτικά πουλιά, εδώ ζούνε φιδαετοί, γερακίνες, σπάνια χρυσογέρακα, μαυροκιρκίνεζα και μπούφοι.
Την απόλυτη ησυχία του τοπίου διέκοψε απότομα ο ήχος της μηχανής κάποιας βάρκας η οποία περνούσε από μπροστά του με μεγάλη ταχύτητα. Μόλις είχε ξεκινήσει τη βόλτα της από ένα πολύ σύγχρονο πλωτό λιμάνι που κατασκευάστηκε πρόσφατα. Εκεί δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης, ο οποίος προσελκύει πλήθος κόσμου για να συμμετάσχει στα 2 αθλητικά του τμήματα (Θαλάσσιο Σκι και Κωπηλασία), ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τις τουριστικές – αθλητικές ανάγκες των επισκεπτών.
Πάντα θυμάται τους γονείς του να μιλούν με νοσταλγία για τον τόπο τους και πώς αυτός ερήμωσε, μα όσο περνούσε η ώρα, μόνο έρημη δεν έμοιαζε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Το αντίθετο μάλιστα, έσφυζε από ζωή κάθε είδους και αυτό τον έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο.





















ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ



Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας, που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα πριν εκβάλλει στον Κόλπο του Θερμαϊκού.

- Το Κάστρο
- Η Πόλη
- Το Ποτάμι






Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται στο σπίτι του γιατρού Αριστείδη Χρηστάκη και σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης της περιοχής.




Σέρβια
Η ονομασία των Σερβίων προέρχεται από το λατινικό ρήμα «servo» που σημαίνει «φυλάττω, παρατηρώ», αντικατοπτρίζοντας τη θέση της πόλης ως απόρθητο φρούριο των παλαιότερων χρόνων.






Αλιάκμονας
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας, που συγκεντρώνει στην κοίτη του τα νερά των βουνών της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ζωή σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρα πριν εκβάλλει στον Κόλπο του Θερμαϊκού.